مالاریا چیست و چقدر خطرناک است؟
مالاریا نوعی مریضی انگلی شایع منتقله است که از نیش پشه آلوده به انسان منتقل میشود. انگل تک یاخته پلاسمودیوم در خون انسان عامل اصلی مریضی مالاریا است که با علائمی مثل تهوع شدید، تب بالا و لرز خودش را نشان میدهد. سالانه ۲۱۰ میلیون نفر در سراسر دنیا به این مریضی مبتلا میشوند و از این تعداد ۴۴۰ هزار نفر فوت میشوند. در ادامه این مطلب با ما باشید تا با مالاریا و علائم و عامل این مریضی بیشتر آشنا شوید.
اگر شما یا نزدیکانتان علائم مشکوک این مریضی را دارید، باید به متخصص عفونی مراجعه کنید. شما میتوانید از طریق سایت دکترتو با بهترین پزشکان در ارتباط باشید. در دکترتو علاوهبر سیستم تعیین وقت حضوری امکان مشاوره تلفنی با دکتر عفونی وجود دارد.
مالاریا چیست؟
مریضی انگلی مالاریا از انگل تکسلولی پلاسمودیوم در خون ایجاد میشود. درواقع، نیش پشه آنوفل این مریضی را به انسان منتقل کرده و پلاسمودیم وارد گلبولهای قرمز خون شده و در آنجا رشد میکند. پس از تکثیر، سلولهای قرمز خون را پاره میکند و علائم این مریضی پدیدار میشوند. این مریضی گونههای مختلفی دارد که سه گونه شایع آن در ایران ویواکس، فالسیپاروم و ملاریه هستند. شدیدترین و خطرناکترین نوع آن هم فالسیپاروم است.
عامل مریضی مالاریا چیست؟
انگل تک سلولی پلاسمودیوم عامل این مریضی است که از طریق نیش پشه آنوفل ماده به انسان منتقل میشود. در ایران ۱۹ نوع پشه آنوفل داریم که ۷ گونه آن عامل این مریضی هستند و معمولا شبها خونخواری دارند.
چه زمانی به داکتر مراجعه کنیم؟
اگر در نواحی مالاریاخیز زندگی میکنید یا بهتازگی از سفر به این مناطق برگشتید و دچار تبولرز، تعریق و سردرد شدید بهتر است به متخصص عفونی مراجعه کنید. دوره کمون انگل عامل این مریضی در بدن یک سال است. اگر علائم مریضی شدید باشد حتما به متخصص مریضیهای عفونی مراجعه کنید.
تشخیص انواع مریضی مالاریا
متخصص عفونی برای تشخیص این مریضی سوابق بیمار را بررسی میکند و پس از معاینه بالینی دستور آزمایش خون میدهد. چرا که تنها راه تشخیص مریضیهای عفونی مثل مالاریا همین آزمایش خون است. متخصص عفونی با مشاهده نتیجه این تست همراه با آزمایشهای خونی دیگر میتواند عوارض احتمالی جدی و شدید این نوع مریضی عفونی را تشخیص بدهد.
تداوی مالاریا
برای درمان این مریضی معمولا متخصص عفونی داروهایی را برای کشتن انگل تجویز میکند. البته نوع درمان و طول مدت درمان بسته به عوامل زیر متفاوت خواهد بود:
شدت علائم مریضی
نوع انگل عامل عفونت
سن بیمار
باردار بودن بیمار
درمان مالاریا فالسیپاروم
کلروکین و پریماکین دو داروی اصلی برای درمان افراد مبتلا به پلاسمودیوم ویواکس و فالسیپاروم هستند. افراد بالغ مبتلا طی ۳ روز باید ۱۰ قرص کلروکین مصرف کنند؛ میزان دوز پریماکین برای درمان مالاریا در بچهها ۰.۲۵ میلیگرم به ازای هر یک کیلو وزن بیمار طی ۱۴ روز یا ۷۵ میلیگرم بهازای هر یک کیلو بهصورت یک بار در هفته برای ۸ هفته توصیه میشود.
نوزادان زیر یکسال و خانمهای باردار و افرادی که از کمبود G۶PD رنج میبرند مجاز به مصرف پریماکین برای درمان این مریضی نیستند. پس از مشاهده علائم این مریضی عفونی مثل تب، لرز، حالتتهوع شدید و تعریق بلافاصله به پزشک متخصص عفونی مراجعه کنید و بدون مشورت هیچ دارویی سرخود مصرف نکنید.
درمان مالاریا در طب سنتی
طب سنتی برای درمان این مریضی روشهای خانگی و گیاهی زیر را توصیه میکند:
جوشانده ریشه کاسنی وحشی
روزی ۳ بار آب برگ کرفس تازه
جوشانده برگ اکالیپتوس
جوشانده آبلیمو، همراه با شلغم، کرفس و کلم
طب سنتی برای درمان این مریضی ترکیب روغن گنه گنه و روغن بادام تلخ را برای ماساژ بدن تجویز میکند. روغن گنه گنه خاصیت تببر دارد و برای همین داروی درمان مالاریا در طب سنتی است. مصرف خوراکی این روغن گیاهی هم برای ازبینبردن مریضیهای انگلی در طب سنتی توصیه میشود.
درمان مالاریا خانگی
روشهای درمان خانگی مالاریا عبارتند از:
دارچین بهخاطر داشتن سینامالدهید خاصیت ضدانگلی دارد و از دیرباز برای درمان خانگی این مریضی تجویز میشد. مصرف چای دارچین تازه بهترین راه برای درمان مالاریا خانگی است.
آبپرتقال سرشار از ویتامین C است که سیستم ایمنی بدن را تقویت میکند و با باکتریهای عامل مریضیهای عفونی مثل این مریضی مقابله میکند. مصرف روزانه آبپرتقال تازه یکی از روشهای موثر برای درمان مالاریا خانگی است که علائم این مریضی را کاهش میدهد.
زنجبیل بهخاطر داشتن ترکیبات جینجرول خاصیت ضدالتهابی دارد و خواص زنجبیل تازه برای درمان مالاریا توصیه میشود. مصرف دمنوش زنجبیل با تقویت سیستم ایمنی بدن اجازه انتشار عفونت این مریضی را در بدن میگیرد.
آب لیمو ترش یا شیرین نیز بهخاطر داشتن ویتامین C سیستم ایمنی بدن را تقویت کرده و از انتشار عفونت در بدن جلوگیری میکند. روزی یک لیوان آب را با آب یک عدد لیمو تازه ترکیب کرده و میل کنید تا تب و حالتتهوع کم شود.
ریحان مقدس یکی از گیاهانی است که علائم مالاریا را کاهش میدهد و خاصیت درمانی هم دارد. میتوانید این گیاه را به صورت تازه یا دمنوش مصرف کنید.
آب گریپفروت هم خاصیت تقویت سیستم ایمنی و مقابله با عفونت و باکتریها دارد.
توتفرنگی و تمشک از میوههای ضروری پیشنهادی درمان خانگی مالاریا هستند که بهخاطر داشتن آنزیم و آنتیاکسیدان بالا انگلهای عامل این مریضی را از بین برده و اجازه انتشار عفونت در بدن را نمیدهند.
مصرف آب ولرم (گرم) باعث تسهیل کار دستگاه گوارش شده و اسهال را برطرف میکند، و التهاب را پایین میآورد. مصرف روزی ۶ تا ۸ لیوان آب ولرم روش مناسبی برای تسریع درمان این مریضی عفونی است.
بابونه به شکل دمنوش یا چای بابونه خاصیت ضدباکتریایی دارد که تبولرز و حالتتهوع ناشی از علائم مالاریا را برطرف میکند.
خاصیت آنتیبیوتیکی شنبلیله آن را به روش موثری برای درمان خانگی مالاریا تبدیل کرده است. شنبلیله را پودر کرده و با یک لیوان آب میل کنید یا میتوانید مثل چای آن را مصرف کنید. دمنوش شنبلیله میتواند حالتتهوع را برطرف کند. یادتان باشد که هرچند روشهای خانگی درمان این مریضی عمدتا روی خوراکیهای گیاهی تاکید دارند اما هیچگاه بدون مشورت با پزشک متخصص هیچ روش درمانی را دنبال نکنید. متخصص عفونی با معاینه وضعیت بیمار و شرایط او میتواند بهترین راهکار درمان این مریضی را تجویز کند.